Így alakul a fizetési piac a koronavírus után

Magyarország lakossága a koronavírust megelőzően is egyre gyakrabban használta bankkártyáját termékek, szolgáltatások megvásárlására. A bankkártyás fizetési hajlandóság azonban idén márciusban növekedett a legnagyobb mértékben. Ezt mutatja a fizetési piac jövője is!

Szakértők szerint a koronavírus különböző felületeken több napig is életben maradhat. Miután nem lehet tudni, hogy az a készpénz, amit átveszünk, hordozza-e a koronavírus fertőzést, biztonságosabb a saját bankkártyánkkal fizetni. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) is felhívta a figyelmet a készpénzhasználat veszélyeire és a bankkártyás fizetés előnyben részesítését tanácsolta.

A bankkártyás fizetés támogatásának és a koronavírus terjedésének megfékezésének érdekében a Magyar Kormány 5.000 forintról 15.000 forintra emelte a PIN-kód mentes bankkártyás fizetési tranzakciók limitjét, melyet a Fizetési Pont vezetett be elsőként Magyarországon.

Emellett kiemelten fontos, hogy a bankkártya vagy okostelefon érintéses fizetési funkcióit használjuk, hisz így nem kell kártyánkat kiadni a kezünkből és a PIN-kód mentes fizetés is csak ezen a módon érhető el.

Hogyan befolyásolja ez a jövőnket?

Előreláthatólag a PIN-kód mentes fizetések határa a koronavírus megszűnése után újra 5.000 forint lesz, azonban ez a fizetési módokban való változásokat nem befolyásolja.

Sokan vannak, akik eddig nem, vagy csak keveset használták bankkártyájukat, de most megtapasztalják a kártyás fizetés előnyeit:

  • A kasszánál gyorsabban, kényelmesebben lehet kártyával fizetni.
  • Az okostelefonra beállított bankkártyák még kényelmesebb fizetési megoldást biztosítanak, ahol a PIN-kód általi azonosítást kiváltja a telefon saját azonosító rendszere (ujjlenyomat-, retina-, arcfelismerés, vagy a különböző feloldó kódok).
  • Egyre feleslegesebbé válik a készpénzfelvétel, hiszen a vírusnak is köszönhetően egyre több üzletben elérhető a bankkártyás fizetés valamilyen formája. Így nincsen szükség készpénzre a termékek, szolgáltatások megvásárlása során.

Azok, akik jelenleg követik a Kormány ajánlásait és bankkártyájukat használják fizetésre, előreláthatólag nem fognak a vírus megszűnését követően sem visszaállni a sokkal körülményesebb készpénz használatára. Hiszen lássuk be, nem csak a koronavírus, de egyéb kórokozók hordozója is lehet a készpénz.

Ennek köszönhetően könnyen elképzelhető, hogy az eddigi éves 20-25% körüli bővülés a bankkártyás fizetések számában a közeljövőben akár sokkal nagyobb bővülést is mutathat.

Kapcsolódó bejegyzések