Egyre jobban megéri, ha kártyával is tudnak fizetni nálunk

Évek óta egyértelmű a trend: egyre több magyar fizet kártyával, egyre kevesebb készpénzzel, sőt, egyre kevesebben hordunk egyáltalán magunknál bankjegyeket. A 2020-as év durván megdobta ezt a hullámot, besegített az is, hogy több tízezer vállalkozásnál kötelezővé vált az elektronikus fizetés biztosítása, és a növekedés nem látszik lassulni. Épp ezért éri meg kihasználni a terminált.

A 2020 decemberi adatok szerint a bolti bankkártyás tranzakciók száma a harmadik negyedévben 8 százalékkal nőtt, érték szerint pedig 11 százalékkal – vagyis nem csak többször vásároltunk kártyával, de többet is fizettünk.

Persze a kártya és a készpénz közötti küzdelem fordulópontja ennél már jóval korábban, az év elején eljött: a régóta várt áttörés, amikor is a magyar vásárlók már több pénzt költöttek el a plasztikok segítségével, mint amennyi készpénzt felvettek megtörtént, és visszafordulni nem fog az arány.

Az év végére is látszott ez, a készpénzfelvételek darabszáma több mint 8%-kal csökkent, és a felvett pénz értéke is 5%-kal.

Az MNB legújabb, áprilisban közzétett tanulmánya szerint 

„A Covid–19-világjárvány kapcsán Magyarországon elrendelt két veszélyhelyzet idején a legtöbb fizetési mód forgalma esett, legerőteljesebben a kis értékű, 5000 forint alatti készpénzes fizetéseké.”

Emellett pedig

„A visszaszoruló kézpénzhasználat a hazai kártyás pénzfelvételekre is rányomta a bélyegét: a tranzakciók száma éves alapon 2020 második negyedévében 24 százalékkal csökkent, de még a zárlatmentes harmadik negyedévben is a korábbi évek átlagát meghaladva, 8 százalékkal”

Tavaly pedig összesen (az online pénztárgépek adatai alapján) a vásárlások értékének 40%-át már elektronikusan rendeztük.

Érdekes az is, hogy messze nem érvényes már, hogy a kártya csak a városokban praktikus, vidéken nincs értelme elfogadni, terminált üzemeltetni. Az MNB szerint ugyanis

“A kártyás fizetések aránya már nem Budapest-centrikusan nőtt, ugyanis a második negyedévtől Pest és Veszprém megye mutatta ezen a téren a legnagyobb dinamikát. “

A felmérés szerint a Közép- és a Nyugat-Dunántúlon majdnem egyharmada  a járvány miatt gyakrabban fizet elektronikusan, de még Kelet-Magyarországon is 12,7 százalék az arányuk.

Ha kötelező a terminál, okos döntés kihasználni

Ezzel együtt viszont sok kereskedő, köztük olyanok, akik teherként élték meg, hogy január 1-től kötelezően elektronikus fizetési lehetőséget (praktikusan kártyaterminált) is biztosítaniuk kell, nem barátkozott meg a kártyás fizetési móddal.

Sokan hivatkoznak arra, hogy náluk ez felesleges, hogy kevés ügyfelük vagy vásárlójuk használ kártyát, vagy hogy a terminál eleve drága.

A számok viszont egyértelműen azt mutatják, hogy ha most nem is, a nagyon közeli jövőben bármilyen kereskedőnél vagy szolgáltatónál pillanatok alatt visszahozza majd az árát az eszköz, ugyanis a kártyahasználók mellett a készpénzzel fizetők fognak nemsokára ritkaságnak számítani.

A legjobb tehát, amit a kereskedő tehet, hogy a terminált kihasználja: kihelyezi, üzemelteti, sőt, próbálja kártyás fizetésre rávenni az ügyfeleket, mert ez kényelmesebb – és nem mellesleg akár bevételnövekedést is hozhat, kártyát használva ugyanis az átlagos vásárló többet költ.

Kapcsolódó bejegyzések