Érkezik az azonnali utalás az EU-ban

Érkezik az azonnali utalás az EU-ban

Az Európai Parlament képviselői nemrég megegyeztek azokról az új uniós szabályokról, amelyek biztosítják, hogy az Európai Unión belül indított utalások azonnal megérkezzenek az uniós lakossági ügyfelek és vállalkozások bankszámláira. Ezzel pedig az Európai Unión belüli utalások is úgy érkezhetnek meg a kedvezményezettek bankszámláira, mintha belföldről indították volna az utalást.

Az indoklás szerint azért van erre szükség, hogy a lakossági ügyfeleknek és a vállalkozásoknak, különösen a kkv-knak ne kelljen napokat várniuk arra, hogy megérkezzen a pénzük. Ezzel pedig a biztonságos utalások biztosítása érdekében a megállapodás révén aktualizálják az Egységes Euró Fizetési Övezetre (SEPA) vonatkozó jogszabályokat is. Az euróban történő átutalási szolgáltatásokat nyújtó pénzforgalmi szolgáltatóknak (például bankoknak) ezentúl kötelező lesz azonnali átutalási szolgáltatást nyújtaniuk.

Azoknak a tagállamoknak, amelyek az eurótól eltérő pénznemet használnak, egy hosszabb átmeneti időszakot követően szintén alkalmazniuk kell majd a szabályokat.

Az új szabályozás a gyakorlatban azt jelenti, hogy az EU-n belüli utalások esetén a naptól, valamint órától függetlenül tíz másodpercen belül megérkezik az

A megbízót 10 másodpercen belül arról is tájékoztatni kell, hogy az átutalt összeg a kedvezményezett rendelkezésére állt-e vagy sem.

Azonban Magyarországon, mivel az ország pénzneme nem az euró, kicsit többet kell várni a szabályozás bevezetésére. Azon tagállamoknak, ahol már bevezetésre került az euró, összesen 12 hónap áll rendelkezésre a rendelet alkalmazásának megkezdésére.

Ügyfélbiztonság

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak olyan szilárd és naprakész csalásfelderítési és -megelőzési intézkedésekkel kell rendelkezniük, amelyekkel megakadályozhatóvá válik, hogy csalás vagy hiba esetén az átutalás nem a megfelelő bankszámlára érkezzen.

E célból az EU-ban működő pénzforgalmi szolgáltatóknak haladéktalanul és minden további díj vagy költség nélkül biztosítaniuk kell a kedvezményezett személyazonosságának ellenőrzését. Amennyiben a kedvezményezett fizetési számlaazonosítója és a fizető fél által megadott kedvezményezett neve között eltérés mutatkozik, az ügyfelet értesíteni kell, és amennyiben az ilyen információ nem áll rendelkezésre, a pénzforgalmi szolgáltatónak kártalanítania kell az ügyfelet az esetleges pénzügyi kárért. Emellett lehetővé kell tenniük ügyfeleik számára azt is, hogy az azonnali átutalások maximális összegét euróban határozzák meg, amely a következő átutalás előtt könnyen módosítható.

A díjak változatlanok maradnak

Az előterjesztés szerint az euróban történő azonnali átutalási műveletek tekintetében a fizető felekre és a kedvezményezettekre alkalmazott díjak nem lehetnek magasabbak, mint az euróban történő átutalási műveletekre alkalmazott díjak.

Az Európai Parlament tárgyalócsoportja által elért ideiglenes politikai megállapodást most először a Gazdasági és Monetáris Bizottságnak kell jóváhagynia, majd ezt követően a plenáris ülésen kell szavazni róla. A Tanácsnak is jóvá kell hagynia a megállapodást, mielőtt az hatályba léphetne.

Kapcsolódó bejegyzések
Hozzászólás írása

Your email address will not be published.Required fields are marked *