Hiába kötelező az elektronikus fizetés, még sokan trükköznek

Hiába kötelező az elektronikus fizetés, még sokan trükköznek

2021 januárja óta kötelező a hazai boltokban az elektronikus fizetés biztosítása, azonban még mindig gyakran találkozhatunk olyan üzletekkel, szolgáltatókkal, ahol csak készpénzben fizethetünk. Ebben a cikkünkben annak járunk utána, hogy mi történik akkor, ha valaki nem biztosítja a bankkártyás fizetést üzletében. Emellett a POS terminálok használatának előnyeiről is szót ejtünk.

A Magyar Nemzeti Bank 2023. júliusi Fizetési rendszer jelentése szerint jelentősen bővült az elmúlt évben az online és mobiltárcás fizetések infrastruktúrája, sőt gyakoribb az innovatív fizetési megoldások használata is. A bolti vásárlásoknál tovább emelkedett az elektronikus fizetési infrastruktúra kihasználtsága. Azonban még mindig vannak olyan üzletek, amelyek nem biztosítják az elektronikus fizetéseket, miközben az emberek egyre többet vásárolnak bankkártyával.

Hol kötelező a bankkártyás fizetés biztosítása?

2021. január 1-től az online pénztárgépet üzemeltető üzleteknek, vendéglátóhelyeknek, szolgáltatóknak kötelezően kell készpénzmentes, vagyis digitális fizetési lehetőséget is kínálniuk a vásárlóknak. Tehát a készpénzes fizetés mellett három opció közül választhatnak a helyek:

– bankkártyás fizetés,

– azonnali online átutalás,

– QR-kódos fizetés.

A bankkártyás fizetések elfogadásához elengedhetetlen egy bankkártyaterminál beszerzése, amelyekből ma már többféle is létezik. Ettől függetlenül sokan még mindig csak a készpénzt fogadják el.

Van például olyan étterem, ahol már hónapok óta az van kiírva, hogy „átmenetileg” nem elérhető a bankkártyás fizetés. Az sem egyedi eset, hogy vásárlási limitet szabnak arra, ha valaki kártyával fizetne.

Mi történik, ha nem biztosított az elektronikus fizetés?

Az elektronikus fizetések gátolásának több módja is létezik. Az egyik, amikor egész egyszerűen az olvasható az üzletben, hogy bankkártyát nem fogadnak el. A másik, amelyikből már egyre kevesebb van, hogy csupán egy bizonyos összeghatár felett engedélyezik az üzletben a kártyás fizetést. Miközben manapság már akár a mobiltelefonok is villámgyorsan bankkártya elfogadóvá alakíthatók a SoftPOS megoldásnak köszönhetően.

A jelenlegi szabályozás szerint egyébként nem érheti hátrány azokat a vásárlókat, akik a kártyás fizetést választják, mégis diszkrimináció alá eshetnek a fent említett esetekben. A Pénzügyminisztérium egyik állásfoglalása szerint egyébként a jegyzők feladata az elektronikus fizetés elérhetőségének ellenőrzése az üzletekben.

A POS terminál előnyei

Már számos tanulmány, kutatás kimutatta, hogy minden üzlet számára előnyös lehet egy bankkártya elfogadó terminál beszerzése. Ebben a részben sorra vesszük a legfontosabb előnyöket, amelyekre szert tehet egy vállalkozó a POS terminálja segítségével.

  • Kiterjedt ügyfélkörre tehet szert, aki rendelkezik egy terminállal, ugyanis egyre kevesebben tartanak maguknál készpénzt, miközben egyre többen használnak bankkártyát. Az emberek pedig keresik is azokat a helyeket, ahol a kártyás fizetés biztosított.
  • Forgalomnövekedés: Az iparági tapasztalatok, illetve több kutatás is kimutatta, hogy a bankkártyával fizető vásárlók többet költenek, ami nagyobb forgalmat és több jövedelmet biztosíthat a kereskedőnek.
  • Gyorsabb és kényelmesebb az elektronikus fizetések üzemeltetése, így a vállalkozások gördülékenyebben működhetnek, illetve időt spórolhatnak a kereskedők azzal, hogy a készpénz kezelésénél egyszerűbb a terminál használata.
  • Biztonságosabb fizetést is magában hordoz egy POS terminál, egyrészt biztonságosabb a kereskedő számára, akinek nem kell attól tartania, hogy hamis pénzzel próbálnak meg fizetni nála. De biztonságosabb a vásárlóknak is, ugyanis a bankkártyák, NFC fizetésre alkalmas eszközök személyre szólók, ellentétben a készpénzel.
Kapcsolódó bejegyzések