Tényleg többet költünk bankkártyával, mint készpénzzel?

A Magyar Nemzeti Bank statisztikai adatai alapján, Magyarországon a bankkártya elfogadóhelyek száma meghaladja a 116 ezret, a POS termináloké pedig megközelíti a 145 ezret. Az államilag támogatott POS terminál telepítési programnak köszönhetően pedig tovább folytatódik a fizetési kártyás elfogadói infrastruktúra bővülése.

Évről évre nő az elektronikus pénzforgalom is, amelynek fő húzóerejét a bankkártyás fizetések jelentik. A kártyás vásárlások számának és összegének emelkedése évente eléri a közel 25 százalékot.

A magyar lakosság 82,9%-a rendelkezik bankszámlával és 83,2%-nak van bankkártyája, derül ki a legfrissebb Hitelintézeti Szemléből

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy mi magyarok egyre több helyen, egyre többet fizetünk bankkártyánkkal. Ezzel már az Európai Unió középmezőnyében vagyunk, ami az elektronikus fizetés mértékét illeti.

Mi az előnye a bankszámlának és a hozzá tartozó bankkártyának?

 • A mai világban a bankkártya, vagy legalább egy bankszámla használata már szinte elkerülhetetlen, hiszen fizetését egyre kevesebb munkavállaló kapja készpénzben.
 • A banki tranzakcióknak költsége van: a készpénzfelvétel (150.000 forint felett) és az átutalás is pénzbe kerül, míg a bankkártyás vásárlás ingyenes.
 • A megtakarítások biztonságosabb helyen vannak egy bankszámlán, mint otthon, a párnahuzatba varrva, sőt, még kamatoznak is.
 • Az ember nagyobb biztonságban van, mivel egy esetleges betörés vagy rablás esetén nem a készpénzt viszik el, hanem egy plasztik kártyát, amit azonnal le lehet tiltani, így a rabló nem fér hozzá a bankszámlán lévő pénzhez.

Hogyan változtak vásárlási szokásaink az elmúlt évek során?

Amíg az ember készpénzben tartja összes vagyonát, addig a napi vásárlásainak összegét az határozza meg, mennyi pénz van éppen nála, hiszen nem hordozza nap, mint nap magával a teljes készpénzállományát.

A bankkártyák esetében ez már nem akadály. Számos olyan kényelmi funkciót betöltenek az ember életében, amit elsőre nem is gondolunk:

 • Nem mászkálunk nagy, nehéz pénztárcákkal, elég egy kisebb tárca, amiben csak kártyáinkat tároljuk.
 • Nem kell azon aggódni a boltban, hogy van-e nálunk elég pénz a vacsora megvásárlásához.
 • Magasabb összeg áll rendelkezésre egy vásárlás alkalmával.
 • Gyorsabb a fizetés folyamata, így kevesebbet állunk sorba a kasszánál.
 • Biztonságosabb a fizetés, nem tudnak olyan könnyen átverni minket.
 • Nem kell a visszajáró pénzt számolgatni.

És többet is költünk?

Sok esetben igen, de ez még mindig a mi döntésünk!

 • Azonnal meg tudjuk venni a kiszemelt cipőt, táskát, órát, mivel nem kell hazamennünk pénzért és visszatérni a boltba. Így kevesebb ideig gondolkozunk azon, hogy tényleg szükségünk van-e a tizedik kis fekete ruhára.
 • Lehetőségünk van spontán venni még egy rágót vagy cukorkát a boltban a kasszánál állva.
 • Nem mentegetőzünk a gyerekünknek, hogy azért nem kapja meg azt a csokit, amit szeretne, mert nincs nálunk elég pénz, egyszerűen csak megvesszük neki.
 • Sok esetben végig se gondoljuk, hogy az adott termék belefér-e a havi költségvetésünkbe, mert nem látjuk a pénz kifizetésekor, hogy mennyi marad még, csak utólag értesülünk számlaegyenlegünkről.

Sokan úgy gondolhatják, hogy a bankkártyák elterjedésével megszűnt az a pénzügyi tudatosság és a spórolás képessége, amit a készpénz biztosított az emberek életében. A technológia fejlődésével az egész életünk megváltozott, így a pénzügyi tudatosságunk is csak átalakult.

Kapcsolódó bejegyzések