Mit tehetsz a koronavírus megelőzése érdekében?

Fontos tudni, hogy a koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe és megtapad a használati tárgyakon is, ahol akár napokig képes életben maradni és fertőzni.

Szeretnénk segíteni, hogy Te és a kollégáid minél kisebb veszélynek legyetek kitéve, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat, amiket érdemes betartani, hogy elkerülhessétek a fertőzést.

4 fontos dolog, amit megtehetsz üzleted higiéniája érdekében:

 1. Ajánld a bankkártyás vagy mobiltelefonnal történő fizetést!
  Egy bankjegy esetén nem tudhatod, kinél járt, mielőtt hozzád került. Ajánld inkább a higiénikusabb bankkártya vagy mobiltelefon használatát a fizetéskor. A mobiltelefonnal történő fizetés esetén sok esetben még a PIN kód megadására sincs szükség, így a vevőnek egyáltalán nem kell hozzáérnie a terminálhoz.
 2. Fertőtlenítsd rendszeresen a pénztárgépet és a terminált!
  A fertőtlenítés során ne használj folyékony fertőtlenítőt, hiszen meghibásodást okozhat, ha belefolyik a szerkezetbe. Inkább fertőtlenítő törlőkendő használatát javasoljuk! Vagy praktikus megoldás lehet, ha befóliázod a pénztárgépet és a terminált, hiszen így könnyebben tudod takarítani, illetve naponta többször ajánlott lecserélni a fóliát, hogy csökkentsd a fertőzésveszélyt.
 3. Tartsd tisztán a boltot!
  Rendszeresen (akár napi többször) moss fel, fertőtleníts első sorban a bejárati ajtó és a pénztár környékén, tisztítsd az eszközöket, amikkel gyakran érintkezel, akár Te, akár vevőid.
 4. Szellőztess gyakran!
  Ajánlott naponta többször, akár óránként szellőztetni az üzletben, használj a levegő fertőtlenítésére is alkalmas aerosolos termékeket, különösen a pénztár környékén.

Személyi higiénia 5 aranyszabálya:

 1. Alaposan és gyakran moss kezet!
  A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a napi többszöri, alapos szappanos kézmosás (legalább 20 másodperc), kézfertőtlenítés. Ügyelj a körmeid alatti, és az ujjaid közötti területekre is!
 2. Kerüld el a szem, az orr és a száj érintését!
  A kezünkkel a szemünkbe, az orrunkba vagy a szánkba is bevihetjük a vírust, ezért ezek érintését mindenképpen érdemes elkerülni.
 3. Zsebkendőbe köhögj és tüsszents!
  Köhögéskor és tüsszentéskor takard el az orrod és szád zsebkendővel, utána dobd ki a zsebkendőt és moss kezet!
 4. Kerüld el a testi kontaktust!
  Kerüljük a testi kontaktusokat, mint pl. a kézfogás, ölelés, vagy a puszi, ezek ugyanis elősegítik a vírus terjedését.
 5. Tarts távolságot!
  Legalább 1 méteres távolságot tarts azoktól, akik köhögnek vagy tüsszentenek. Kerüld a tömeget.
Kapcsolódó bejegyzések