Mi lesz a kiskereskedőkkel a koronavírus után?

A koronavírus európai terjedése már-már felér egy világgazdasági válsággal. Látni kell ugyanis, hogy a vírus nemcsak egészségügyi problémát jelent, hanem gazdaságit is.

Egyre több vállalat kényszerül leállítani a termelést a munkavállalók védelme érdekében és a hatósági korlátozások miatt azon boltok is bezárnak, akik nem alapvető szükségleteket elégítenek ki. Ami nagyban nehezíti a gazdasági helyzetet, az a kiszámíthatatlanság és a pánik, ami akarva-akaratlanul eluralkodik az országon. Ennek ellenére vannak iparágak, akik a jelenlegi helyzetből akár profitálni is tudnak. Gondolunk itt az élelmiszert, higiéniai termékeket és tisztítószert árusító boltokra, valamint a gyógyszertárakra, dohányboltokra.

Sokan elkezdtek pánikszerűen vásárolni, bespájzolni, adott esetben egy vásárlás során egy havi fizetésnyi összeget is elköltenek ezzel szinte kifosztva a boltokat. Ez jelenleg olyan emelkedett forgalmat jelent a boltok számára, mintha újra karácsony lenne. A megnövekedett forgalom és vevőszám azonban veszélyeket is rejt magában, amik megelőzése kiemelten fontos a jelenlegi helyzetben!

A dolgozók fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének, így kiemelten oda kell figyelni a higiéniai alapelvek betartására:

  1. Ajánld a bankkártyás vagy mobiltelefonnal történő fizetést!
  2. Fertőtlenítsd rendszeresen a pénztárgépet és a terminált!
  3. Tartsd tisztán a boltot!
  4. Szellőztess gyakran!

A jelenlegi helyzet azonban könnyen átfordulhat. A rengeteg felhalmozott élelmiszert ugyanis a háztartásoknak el is kell fogyasztani. Ez azt is eredményezheti, hogy sokan a következő időszakban nem, vagy csak ritkán, kisebb tételekért látogatják meg a boltokat. Hosszabb távon így a kereslet ingadozása kiegyenlítődik, a forgalom könnyebben visszaállhat a megszokott szintre.

A kiskereskedelem egyéb területein pont fordított lehet a helyzet. A jelenlegi szigorítások miatt (pl. nyitvatartási korlátozások) jelentős forgalomkieséssel kell számolniuk a kereskedőknek. Az ő esetükben is várható a hosszabb távú kiegyenlítődés, ugyanis a vírus okozta válsághelyzet megszűnésével várhatóan nemcsak visszaáll a forgalom az időszaknak megfelelőre, hanem eleinte egy kisebb növekedés is elképzelhető.

Kapcsolódó bejegyzések